Pages

November 25, 2012

...de toamnă

Într-o dimineaţă de noiembrie am cules din pădure o brânduşă de toamnă. Comparativ cu cele de primăvară, strălucitoare şi semeţe, aceasta avea o mină modestă. Cupa corolei era micuţă, iar în loc de movul luminos şi galbenul auriu al verişoarei sale, brânduşa mea era de un bleu palid, încât parcă era scăldată de brumă.
Dar, dacă zăboveşti să o admiri, ies la iveală, puţin câte puţin, farmecele ei discrete. Fiecare petală este acoperită la bază ca de o broderie dulce şi albă ca o lebădă. Din inima florii se avântă un pistil, mândru şi delicat, sabie fină de sidef. În jurul pistilului, în cerc, staminele au o culoare gălbuie, nuanţată de ocru şi roşcat, precum mierea de la ţară.
Adevărata frumuseţe e deseori ascunsă. Trebuie să o chemăm, să vrem să o vedem, să o acceptăm aşa cum e.


Duminică de toamnă. Un soare slab străpunge ceaţa în depărtare. Ies la o plimbare în pas vioi, către satul care de abia se trezeşte. Admir valea, păşunile ce scânteiază de rouă, patina dulce a amestecului de verde şi rosu, pădurea arămie de stejari şi frasini. Timpul desfrunzirii, al nudităţii. O pasăre scoate un ţipăt scurt.
Deodată, la curba drumului ţâşneşte un câine alb, care se repede drept la mine cu privirea nebună. Zăresc într-o străfulgerare fălcile de tiranozaur. Groaza, ca un duş rece, pătrunde până la oase. Mă ghemuiesc, şi las braţele întinse înainte, oferind palmele. Monstrul se apropie, ezită, mă miroase uşor. Nu mă mişc deloc, îi vorbesc încet, apoi lent mă ridic şi plec. Drumul este exasperant de gol. Câinele vine şi el, acum mârâie şi îşi dezveleşte coltii, acum se îndepărtează, revine şi pleacă iar. Nici un om, nici un tractor, nici un ţăran pe camp. Nimic. Singurătatea doar.
Ajung acasă:
- Aşa frică nu mi-a fost de multă vreme.
- Şi ce-ai facut?
- I-am şoptit bestiei că eu sunt vegetariană, dar o să-l fac pachet şi-o să-l trimit departe unui prieten chinez, amator de delicatesuri. Cred că nu i-a picat bine ideea voiajului, probabil are rău de avion. Ah, şi am încercat să rămân zen şi m-am gândit tot drumul la bancul ăsta:

Un lord dorea să plece într-o vacanţă, dar el nu se despărţea niciodată de câinele său. Aşa că scrie managerului unui hotel şi îl intreabă pe acesta dacă permite accesul câinilor în hotel.
A doua zi primeşte răspunsul din partea managerului:
- Stimate domnule, am lucrat în această branşă de mai bine de treizeci de ani şi niciodată nu am fost nevoit să chem poliţia pentru a calma un câine agitat şi turbat la fragedele ore ale dimineţii. Până acum nici un caine nu a încercat să-mi dea cecuri false. Niciodată un câine nu a dat foc aşternuturilor pentru că şi-a uitat ţigara aprinsă în pat. Nu am găsit niciodată în bagajul unui câine prosoape şi scrumiere care să aparţină hotelului. Aşadar, câinele dumneavoastra este binevenit la noi.
P.S. Dacă îmi promite că veţi fi ascultător, atunci îl puteţi însoţi şi dumneavoastră.

Rezervaţia Vânătările Ponorului poze frumoase toamna autumn image

Rezervaţia Vânătările Ponorului poze frumoase toamna autumn image

Rezervaţia Vânătările Ponorului poze frumoase toamna autumn image

Rezervaţia Vânătările Ponorului poze frumoase toamna autumn image

 poze frumoase toamna autumn image

 poze frumoase toamna autumn image

Dimineaţa în pădure. Un brad tânăr răsucit, aruncă sclipiri din toate acele în soarele de noiembrie. O coajă de castană a rămas prinsă în furca unei crengi de mesteacăn. Covorul de frunze moarte scânteiază sub chiciură şi scârţâie sub apăsarea paşilor mei. Bruma cenuşie şi lânoasă estompează formele, înfăşoară trunchiurile arborilor, se piteşte în tufişuri. O clipă suspendată la final de toamnă. Eternitatea se dezvăluie în fiecare moment.

 poze frumoase toamna autumn image

 poze frumoase toamna autumn image

Azi Moş Crăciun şi-a dus sania la revizie tehnică, urmează un drum lung peste o lună! Şi-a făcut şi asigurare, iar renii i-a lăsat la un spa să se relaxeze înainte de marea călătorie.
Brazii tremură de amintirea unui vis de anul trecut când oameni cu topoare au venit să-i caute.
Țuica dublu distilată a fost pusă deja în sticle mai ieftine sau mai scumpe, iar acum îşi aşteaptă muşteriii, să le încânte deopotriva ochii şi papilele gustative înainte de tradiţionala vizită de Crăciun la camera de urgenţă.
Porcii se îndoapă liniştiţi şi nici nu visează că zilele le sunt numărate şi că se vor transforma precum omidele în fluturi, ei în caltaboş, cârnaţi şi slănină afumată.

 poze frumoase toamna autumn image

Îmi plac gogoşarii şi conopida murată, sper că butoiul de varză e şi el plin şi că mama mi-a păstrat câteva borcane de zacuscă cu vinete şi castraveţi muraţi cu hrean.

Totul este important, şi nimic nu este.8 comments:

 1. Hmmm... apropo de porci şi de omizi, fluturi prăjiţi recunosc că încă nu am mâncat. :P

  ReplyDelete
 2. La Mulţi Ani şi ţie!

  ReplyDelete
 3. Frumoase fotografii, unde le-ai facut?

  ReplyDelete
  Replies
  1. In Apuseni, Rezervaţia Vânătările Ponorului

   Delete
 4. foarte frumoase fotografiile si textul este superb. Felicitari
  de altfel si comentariile dvs. de pe DC imi plac

  ReplyDelete