Pages

December 21, 2012

...alte vremuri, altă apocalipsă


Alexandra se întorcea veselă cu un pacheţel într-o sacoşă de la bunica. Înăuntru abureau plăcintele cu măr şi stafide ce lăsau dâre aromate şi  îmbietoare pe toate străzile pe unde trecea.
Era gânditoare, bunica îi spusese o poveste din istoria Clujului. De mică auzise de la bunici zeci de poveşti cu zâne, balauri, feţi-frumoşi şi scufiţe roşii, dar erau rare istorisirile adevărate. Bine, probabil că acum nici nu se mai potriveau aventurile lui Prâslea cel Voinic, crescuse şi ea niţel.

Începea aşa:
Se spune că în satul de la poalele colinei din Mănăştur, unde se găsea una dintre reşedinţele voievodului, a apărut într-o seară un om cu hainele pline de noroi. Ioan Pecenegul l-a alungat din faţa casei lui, iar câţiva băieţi au tras cu arcul pe deasupra capului lui, făcându-l să o ia la fugă. (acuma serios, la ce primire te aştepţi de la o gaşcă de Mănăştur)
Abia când s-a oprit într-o poieniţă l-au ajuns din urmă un grup de tinere mlădioase cu părul prins în cununiţe şi panglici.
- Ce cauţi omule aici? Eşti şi tu iscoadă ca ultimul străin venit în sat, pe el de abia ce l-au înmormântat!
- Aduc cuvântul Domnului! Ascultaţi-mă cât mai e timp, Stăpânul meu va trimite urgii asupra voastră pentru păcatele părinţilor voştri şi ale voastre!
Abia mai vorbea, era slăbit, însetat şi însângerat.
- Daţi-i să bea o gură de apă şi să-l ascundem undeva, zise o fătucă înăltuţă cu părul de foc. (probabil era de la PR, a sesizat vreo oportunitate)
- Nu, nuuu... mai bine ascundeţi-vă voi. Mâine începe anul 1000 şi totul se va pustii sub flăcări venite din cer! bânguia el cu gluga căzută pe ceafă, descoperind o tunsoare de călugăr.
A doua zi dimineaţa, pe când sătenii de abia începeau să facă ochi, se auziră goarnele paznicilor. Bărbaţii puseră mâna pe arme, femeile adunară copiii şi orătăniile din bătătură, dar casele deja ardeau, incendiate de săgeţi.
Fecioarele rămase peste noapte în pădure să culeaga ierburi lecuitoare, dar şi să-l păzeasca pe omul epuizat şi delirant, au descoperit îngrozite că sunt singurele care au scăpat din atacul nomazilor, inima lor bună salvându-le.

(după care şi-au facut cont pe facebook, şi-au pus statusuri motivaţionale şi poze cu pisicuţe la care au primit mii de like-uri şi au trăit fericite până la adânci bătrâneţi, asta dacă nu cumva s-au măritat între timp)

 Cluj

 poze Cluj

 Cluj

 poze Cazino Cluj

 poze Biserica Sf. Mihail din Cluj

Când Alexandra a revenit cu gândurile în prezent, a observat că lumea se uită cumva ciudat la ea. Hmmm... nu, tricoul nu-i pe dos, n-are lipită de sandale hârtie igienică, nici fermoarul de la blugi nu-i deschis (că doar e în fustă), murdară pe faţă nu-i, deci atunci care-i baiul?
Când un puşti ce trecea pe lângă ea a început să cânte "Slavă sus în cer, pace pe pământ" i-a picat fisa. Pe sacoşa cu plăcinte era scris mare şi frumos VEȘNICA POMENIRE, iar dedesubt o cruce, la fel de mare. Era o plasă în care se ţin colacii la pomeni, cine ştie de unde o primise bunica ei.
Ce să-i faci, în familie se aplica sloganul: Fii la modă, trăieşte verde, reciclează!
Măcar să murim sănătoşi şi eco, nu?

12 comments:

 1. Rozico, pot sa mor oricum, numai bogat nu as suporta sa mor :)) Apoi, revenind la povestile cu feti-frumosi si balauri, toata lumea stie ca fetele mereu l-au iubit pe fat-frumos si in cele din urma tot pe balaur l-au ales, nu-i asa? :))))

  ReplyDelete
  Replies
  1. eh, unele nici macar n-au mai pierdut vremea, l-au ales direct pe zmeu =)) =)) =))

   Delete
  2. Numai că zmeul nu voia... :P

   Delete
  3. Bine ca eşti tu dăştept! =))

   Delete
 2. "... au descoperit îngrozite că sunt singurele care au scăpat din atacul nomazilor..."
  Precis se supăra colega din echipa de "Îngeri" dacă spuneai că e vorba de tătari. :P

  ReplyDelete
  Replies
  1. mai...eu doar am respectat adevarul istoric =)) asa scrie acolo, asa zicem!

   Delete
 3. Mai dar fete din ziua de azi nu mai asculta povesti cu zmei, ci direct povesti cu Critea, Botezatu....

  ReplyDelete
  Replies
  1. hihihi, pai noi la Cluj nu suntem asa avansati :D
   ardelenii-s mai lenti ei aseeeeaaaaa de felul lor :D

   Delete
 4. Sărbători fericite! Cu plăpumioară călduroasă, cu năvălitori... ăsta, colindători la uşă, cu tort de zmeură şi brad plin de cioco!

  ReplyDelete
  Replies
  1. =)) o sa ma ingras de la atatea bunatati maaaa =))

   Delete