Pages

December 15, 2012

O zi din viaţa unui grec


Deschid eu o carte despre Grecia antică, şi prima propoziţie pe care o văd este:
"Ziua începe, ca şi în natură, odată cu revărsatul zorilor, căci atenianului nu-i plăcea trândăvia" - mna, am vaga senzaţie că s-au schimbat unele chestii de atunci.
Dar să continuăm.
"Toaleta matinală a grecilor nu era prea complicată. Ei se mărgineau să se spele pe faţă şi pe maini, apoi se îmbrăcau şi ieşeau pe stradă" - practic, ca acum.
"Acasă atenienii umblau întotdeauna desculţi. Străzile erau însă într-un asemenea hal de murdărie, încat era absolut necesar să-ţi aperi picioarele." - probabil primarul nostru s-a inspirat din moda de atunci la curăţarea străzilor, ce era bun pentru greci, de ce sa nu fie bun şi pentru noi, nu?
"Unui cetăţean respectabil nici nu i-ar fi trecut prin minte să iasă pe stradă fără baston." - aha bun, deci poliţiştii respectă tradiţia acestor respectabili greci.
"Masa îi răpea foarte puţin timp, câteva bucăţele de pâine muiată în vin - iată tot ce lua în gură de dimineaţă." - înţeleg acum, bunicul meu probabil se trage din grecii ăstia, decât că a schimbat vinul cu ţuica.
"După această gustare atenianul ieşea în oraş. În urma lui veneau doi sclavi. Dacă nu e prea bogat, îl va însoţi un singur sclav." - păi clar, nu toţi îşi permit în ziua de azi şi amantă, unii se mulţumesc doar cu nevasta.
"Gălăgia e asurzitoare, mulţimea se mişcă în toate direcţiile. Un vânzător de cârnaţi calzi are taraba atârnată de gât. Câţiva inspectori ai pieţei urmăresc ca negustorii să respecte dispoziţiile legale." - zău, aşa se întâmpla pe vremea aia?
"Femeia, dacă era bogată sau numai înstărită, nu se ducea niciodată la piaţă şi nu trimitea slujnicele. Toate cumpărăturile le făcea soţul." - vai de mine şi de mine, aţi auzit băieţi, la piaţă cu voi
"Cine doreşte se poate îmbrăca din cap până-n picioare chiar aici, în piaţă." - na, să vă mai aud că vreţi haine de la mall!
"După ce termina treburile, adică între orele 10-11 dimineata, grecul se îndrepta spre unul dintre porticele din jurul pieţei, unde se întâlnea cu prietenii." - se practică şi la noi pe alocuri, dar se numesc cârciumi.
"După ce s-a săturat de vorbit, se duce acasă să ia masa. Apoi se odihneşte sau, poate, citeşte." - adicăăă, supravieţuiau fără s-o vadă zilnic pe doamna Tatoiu? abominabil!
"Grecii nu participau neaparat la exerciţii sportive, dar priveau şi comentau. Cetăţenii înaintaţi în vârstă nu uitau, fireste, să povestească ce atleţi minunaţi erau în tinereţea lor şi deplângeau slăbiciunea celor de astăzi." - da' şpagatu, măcar şpagatu îl făceau?
"Grecii nu concepeau să mănânce singuri. De aceea, în afara invitării musafirilor, existau diferite forme de a mânca în societate: se organizau ospeţe la care participanţii contribuiau după posibilităţi." - eheee, alte vremuri, alte posibilităţi, acum ar arăta banchetul ceva de genul:


Iată cum se descrie un prânz: "Au apărut ţiparii, graşi şi aproape îngropaţi în sare, pe urmă o anghilă minunată, de la care nu s-ar fi dat în lături nici zeii. Veni apoi un stomac mare de pisică de mare, rotund ca un cerc. Când terminarăm ni s-au adus nişte farfurioare mici, în una se găsea o bucată de rechin, în alta sepie grasă, în a treia - caracatiţe şi polipi calzi" - no comment, mie mi-a pierit de tot pofta de mâncare.
"Vinul se dilua în proporţie de două părţi apă şi o parte vin sau trei părţi apă şi o parte vin." - neprofesionişti dom'le, ia să vină să facă un training în ţărişoara noastră dragă.
"Când se întorcea de la un banchet, nu se putea lăuda întotdeauna că e în stare să se ţină bine pe picioare. Oaspeţii ce nu aveau slugi care să-i sprijine, erau de obicei petrecuţi până acasă cu un felinar, fiindcă masa începea după apusul soarelui şi lua sfârşit când se întuneca de-a binelea." - şi acasă îi aştepta mama soacră la o conferinţă despre efectele nocive ale alcoolului şi despre riscul beţivilor de a deveni rataţi, nu?
"Sclavii se bucurau de mari libertăţi. În cetatea Atenei nu e voie să baţi un sclav şi el nu se simte obligat să se dea în lături în faţa ta." - bine, azi corporatiştii ar face bine să se dea la o parte când se întâlnesc la ţigară cu şefu pe coridor, altfel ciuciu primă de Crăciun.
"Nu se cuvenea să glumeşti cu sclavii fiindcă îi stricai. Lor trebuia numai să le porunceşti. Afară de asta, era bine ca sclavul să nu rămână nici o clipă fără treabă." - practic aşa e şi acum, nici o diferenţă.
"Bolnavii se culcau într-o încăpere specială a templului şi vindecarea se săvârşea în timpul unui somn sfânt. Deoarece zeului trebuia să i se aducă o ofrandă serioasă dupa fiecare miracol, numai oamenii bogaţi se puteau trata în templul lui Asklepios." - ăsta s-a mutat între timp la Viena, nu?
Șiii, grecii antici nu aveau nume de familie. Adevăratul nume al lui Platon era Aristokles, porecla de "platon" trăgându-i-se de la umerii săi laţi (platos = lat)

Bun, şi de ce-am scris toată introducerea asta? Păi simplu, ca să vă arăt cum a prezentat domnu' Andi o săptămână din viaţa noastră în Grecia, adică excursia din octombrie, şi doar nu o să ratez ocazia să mai pun cateva poze de pe barcă, nuuuu? Aşa că vă rog să intraţi aici:
Cum a fost în Grecia şi să daţi LIKE or/and SHARE la articol dacă vreţi, că-s pozele mele
Și acum vă pup călduros, că e cam friguţ afară şi poate vă prinde bine:

 Adela Hriscu poze Grecia

 Adela Hriscu

 P.S. Eu am scris deja despre excursie AICI şi Did a scris LA EA pe blog!

17 comments:

 1. Cartea se numeste "Cum traiau vechii greci - Autor: K. M. Kolobova, E. L. Ozeretkaia" dar stiu ca nu intereseaza oricum pe nimeni :))))

  ReplyDelete
 2. Da' ce viaţă grea aţi avut, aproape la fel de grea ca a grecilor :D

  ReplyDelete
  Replies
  1. eeeeei, cineva trebuia sa se sacrifice, ne-am chinuit ingrozitor sa stam la soare, sa mancam, sa cantam, sa dansam si sa cascam ochii la toate minunatiile!

   Delete
  2. a fost foarte greu. încă suntem în convalescenţă după săptămâna aia.

   Delete
 3. Poate intereseaza, poate nu intereseaza :))))

  ReplyDelete
 4. Te-ai ingrasat! Esti aproape cat Raluca. =))

  ReplyDelete
  Replies
  1. pai avand in vedere ca Raluca-i perfecta, e binisor si asa :))) lasa bine ca esti tu frumos :))

   Delete
 5. Cum trăiau vechii greci şi cum îi vizitau tracii şi trăcoaicele, organizând în fiecare lună octombrie excursii de agrement pe Marea Ionică. :P

  ReplyDelete
  Replies
  1. unii ar zice chiar drăcoaicele :)) dar sa nu insistam :))

   Delete
 6. E greu sa mananci, da pai sa te plimbi cu barca. Vorba aceea, trebuia sa iti dai cu crema de bronzat , sa faci poze, sa admiri peisajele ...Super faine pozele.

  ReplyDelete
 7. Vechii greci nu aveau o barca atat de luxoasa :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. :) ce-i drept barca a fost si buna si frumoasa! eh, de fapt totul a fost si bun si frumos :))))

   Delete
 8. trebuia sa pui poza aia cu plaja pe barca de la gat in jos :X

  ReplyDelete